Wiele restauracji nierzadko zastanawia się nad kupnem mięsa już sklepie przygotowanego do spożycia. Jest to rozwiązanie gorsze pod wieloma względami. Kupno kawałka mięsa i własnoręczna jego obróbka sprawia, że tak przyrządzone mięso na dłużej zachowuje świeżość i wyjątkowy smak. Przeważnie menu bazuje na tym składniku diety, dlatego odpowiednie zajęcie się mięsem powinno być głównym zajęciem dobrze działającej kuchni. Nie powinno zabraknąć w jej wyposażeniu maszynki do mięsa. Pozwala ona bowiem właściwie je zmielić i dostosować do naszych potrzeb. Dużym udogodnieniem byłyby w takim miejscu jak restauracja elektryczne maszynki do mięsa, bardzo skróciłyby one czas przygotowywania dań. Na rynku znajdziemy także maszynki ręczne, lecz nadają się one głównie do tych miejsc, gdzie mięsa nie przygotowuje się w dużych ilościach.