W dzisiejszych czasach znaczenie urządzeń gastronomicznych jest olbrzymie. Zawód kucharza staje się coraz bardziej popularny. W mediach powstało mnóstwo programów o tematyce kulinarnej. Niektóre zbierają ogromną rzeszę ludzi przed telewizorami. Idea takich programów jest bardzo bliska wszystkim ludziom, ponieważ każdy coś tam musi upichcić. Nagrody, popularność zachęca wiele osób do startowania w tego typu konkursach. Jednym z atrybutów kucharza jest patelnia granitowa. Specyfika tego przedmiotu musi być zachowana. Podstawową funkcją patelni jest smażenie. Niestety tanie patenie mają podstawową wadę. Bez dużej ilości tłuszczu do smażenia potrawy zaczynają się przypalać. Takie przywiera świadczy o słabej jakości patelni. W dobie zdrowego trybu życia ważne jest aby tłuszcz jak najmocniej ograniczać. Stosując taką patelnię do gotowania i smażenia przede wszystkim tracimy tylko swój czas i pieniądze, ponieważ za jakiś krótki czas trzeba będzie kupić nową. Patelnia granitowa jest idealna do smażenia, ponieważ można smażyć bez tłuszczu.