Wielu osobom na samą myśl o pysznych, złotych frytkach cieknie ślinka. Udają się oni do różnego rodzaju barów i restauracji, aby skosztować swojego ukochanego specjału. To tam kucharz, dzięki sprzętowi jakim jest frytownica gastronomiczna może wyczarować prawdziwe cuda. Ważne, aby taka frytownica miała jak najlepsze parametry. Musi być to urządzenie energooszczędne, aby nie narażać lokalu na zbędne koszty. Dodatkowo musi mieć wiele przydatnych funkcji. To one odpowiadają za wyjątkowy smak frytek. Nie może ona nic przypalać i zawsze smażyć produkty w odpowiedni temperaturze. Frytownica gastronomiczna służy też do przygotowywania innych posiłków niż frytki. To tam możemy zanurzyć w głębokim oleju mięso czy warzywa w panierce. To nieoceniony sprzęt dla każdej kuchni. Należy zwracać uwagę, czy spełnia ona wszystkie normy bezpieczeństwa. Nieodpowiedni sprzęt może być zagrożeniem dla zdrowia pracowników kuchni. Zwróćmy także uwagę, czy urządzenie będzie łatwe w czyszczeniu - szkoda tracić na to za wiele czasu.